Va’a i bagasjen?

12. august 2013 § 1 kommentar

Tahiti, Sosiety Islands, French Polynesia

m_P1220483

Jo har forelsket seg helt i den tradisjonelle polynesiske utrigger-kanoen som heter va’a. Utriggeren padles med en spesiell enbladet åre, og er den store folkesporten i Polynesia. Båtbyggeren om bord her er blitt så fasinert av den at vi kanskje kommer hjem med en i bagasjen!

På Rangiroa møtte vi Daniel som er leder for atollens kanoklubb. Hyggelig kar som satte oss i kontakt med en av Fransk Polynesias mest kjente va’a-byggere, Philippe Bernadino på Tahiti. Han har bygget tusenvis av utriggere og har utviklet veldig raske og revolusjonerende modeller. Materialet er glassfiber, karbon eller tre.

Birk og Jo (sammen med Lou og Jean Philip fra Gadjo Dilo) dro ned sør for Papeete til verkstedet hans for å se på va’aer og sjekke mulighetene for å kjøpe med seg en hjem. Et fantastisk verksted fullt av va’aer i alle størrelser, farger og modeller. Men litt foruroligende ettersom han ikke hadde noe system for å kvitte seg med giftig søppel. Altså enorme søppelhauger overalt ute, men nydelige utriggere inne.

Vi spurte hvor mange han hadde laget, han rista på hodet og sa han laget stort sett en hver dag. Og han har holdt på i sikkert 25 år. En eneste kunde på Noumea hadde bestilt 150 kanoer i en go, så produksjonen er høy.

Han lager barnestørrelse, voksen enmanns, tremanns, seksmanns, tolvmanns og sekstenmanns kanoer. De to siste er katamaraner med seks eller åtte mann i hvert skrog.

Det hadde vært fint å ha med hjem som et minne herfra. Han skulle ha ca. 10.000 nok for en ny kano i glassfiber. Vi likte en han hadde bygget til sønnen sin i redwood, karbon og glass. Den er brukt, slitt og utrolig flott. Nå venter vi på pris for å shippe hjem til Norge… Sikkert like dyrt som kanoen selv, så vi får se hva vi gjør med det. Vi vurderer også om det KAN være en mulighet å ha den på dekket til Felice.

 

 

m_P1220480

m_P1220307

m_P1220296

m_P1220264

m_P1220259

m_P1220245

§ One Response to Va’a i bagasjen?

  • lisekarine sier:

    WOW! Skjønner skipper’ns forelskelse – han bydge jo i sin tid verdens flotteste kajakk av tre – hvor ble det av den? Kjøp!! kjøp!! Kanskje det kan bli en ny folkesport her hjemme – hva med OL??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Va’a i bagasjen? at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: