Jorden ER rund!

14. juni 2013 § 2 kommentarer

Hanavave, Fatu Hiva, Marquesas

m_P1180879

Nå har vi vært på Fatu Hiva i to uker, og har prøvd å leve et avslappet liv på ekte polynesisk vis. Til tider har vi klart det veldig bra og vi har funnet roen, etter tre uker på havet. Men det betyr ikke at vi har sittet stille, det er ikke mulig i denne familiesituasjonen!

Vi har alle sammen vært på en av toppene som det er mulig å nå uten å risikere liv og helse. Følte oss skikkelig på team med de spreke og uredde fjellgeitene som lever høyt oppe i fjellet her. Med unger både på ryggen, skuldrene, magen og tidvis i vogn, sleit vi oss oppover bakkene sammen med gjengen fra Miss My. På toppen var det fantastisk utsyn, og der kunne vi tydelig se dette faktum at jorden ER rund. Foran oss lå det store blå Stillehavet, buet nedover i begge ytterkanter. Langt, langt nede i bukta under oss kunne vi se hvite små prikker av båtene våre for anker. Fett!

Det er frukttrær overalt i landsbyen og i jungelen utenfor allfarvei; bananer, appelsin, lime, sitron, brødfrukt, pamplemousse, enorme mangotrær og flere til. Her om dagen gikk vi til en stor foss inne i jungelen (og badet i kulpen – herlig!). På veien dit plukket vi appelsin og mango som hadde falt ned fra trærne – fantastisk godt!

Vi er kommet inn i en fin morgenrutine om bord og en del morgener klarer vi faktisk å gjennomføre det også; pamplemousse + kaffe i cockpit i det verden våkner til liv, etter yoga på fordekk. Frokostsultne småmatroser stagges med bananer fra bananstokken som henger på hekken. Men så er det også de morgenene da ungene står opp før 06.00 og krangler uavbrutt, Mikkel tar selv av seg bæsjebleien i cockpit og tisser i sofaen rett etterpå (vel og merke etter at han er vasket fra første uhell!) – og alt dette FØR 08.00… Da er det bare å legge godviljen til og være glade for at vi i hvert fall var i seng før 21.00 kvelden i forveien!

Vi er blitt litt kjent med et lokalt ektepar som antagelig gjør gode penger på oss båtfolkogså (bortsett fra oss uten cash, da. Men de har fått mye bra byttevarer!). De inviterer til grilling på stranden i landsbyen, et hyggelig initiativ. Vi har også vært hjemme hos Desiree og Jack, som de heter, og sett hvordan de lager tradisjonell lokal kunst. Jack skjærer ut Tiki, som er gudefigurer i tre. Desiree lager Tapa, som er illustrasjoner malt på trykket bark fra mulberry-, banyan- eller brødfrukttre. Vi har begge deler med i bagasjen hjem bytta mot noen gamle tau og tomme kanner.

De lokale barna er nysgjerrige og imøtekommende, og Birk viker ikke av veien for litt kontakt med jevngamle. Det er fotball, fekting i skogen, bading og surfing i elvemunningen, gjørmebad etter regnskurer og alt annet de driver med. Veldig kult for Birk, han elsker det! Billie og Birk har også vært på skolen og gitt dem fargeblyanter og skrivesaker, fint å kunne gi bort ting det er vanskelig for dem å få tak i.

Det har vært mye kjentfolk her, og vi fikk en varm velkomst da vi kom inn av blant andre Oda og La Medianoche. Dagen etter var det kanelbolle-fest i Oda-båten og dagen etter det hadde vi Oda- og nyankommet Miss My-crew hos oss til lasagnemiddag (med medbragt servise, for å spare oss selv for oppvask til langt på natt!). Ellers er det stadig en kopp te eller øl i folks cockpit (eller sun-downer, som noen også kaller det…). Vi merker at vi trenger kontakt og heng out med andre (etter leggetid), for å få in put og litt voksenkontakt – veldig annerledes enn hjemme hvor vi har våre venner, men det er mange fine folk vi møter og det er bra! Vi er blitt kjent med den norske båten Blue Marble og hadde grilling av lokal geit på stranden med dem for noen dager siden. De er en gjeng på vår alder og flere om bord var selv barn på «Svanhild» på tur rundt jorden på 80-tallet (se http://www.bluemarble.no). Svenske Salsa kom også seilende inn i bukta her til slutt, og vi har hatt noen veldig trivelige dager med dem alle (Erika på 9 og Andreas på 5 år, og de har veldig hyggelige foreldre!).

Det er mange som har hatt trøbbel under kryssingen, viser det seg. At spinnakeren vår spjæra og at vi måtte redde ned den øverste delen av den pluss fallet fra toppen av masten, er ingenting i forhold til mange andre. Jo ble rimelig godt kjent med Stephen i Liward (fra Texas) da han satt en hel formiddag under første saling med han for å få opp igjen undervantene deres. Dem hadde de fått dundrende i dekk under kryssingen, noe som gjorde at de måtte gå for motor i hissig svell i 11 døgn til Fatu Hiva, den er kjip! Takket være Jo kan de nå seile videre uten en større reparasjon på Nuku Hiva som de hadde regnet med. Jo fikk en Liward t-skjorte som takk (og vi har fått inntrykk av at de ikke sprer rundt seg med dem – the power of the t-shirt!), etter å ha takket nei til en bunke med dollars. Det er hyggelig å hjelpe folk som trenger det, neste gang er det kanskje oss. What goes around, comes around…

Blant skadene utpå kan nevnes at Perla Alba fra Tsjekkia seilte mesteparten av turen fra Galapagos med brukket ror, tysk/spanske La Medianoche røyk bomnokken og fallbeslaget til spinnakeren røyk, flere båter mistet forstaget og enda flere kjørte på ting i vannet (fiskegarn, hval, stokker og andre uidentifiserte ting).

Ellers har vi hatt flere fikse-dager: Vi har vasket skroget etter kryssingen (det så skikkelig bad ut med grønske og slim langt oppover skroget). Vi har bygget skillevegg i overkøya på rommet til B+B (så Billie får fotenden til sengen til Birk), ettersom det er nødvendig med omrokkeringer om bord når Gudband kommer (planen er å flytte Mikkel inn i underkøya hos de andre). Vi har fylt vanntankene med kanner fra kraner på brygga her (vannet er godt og vi vet ikke når neste mulighet byr seg…). Også har vi startet ammekutt på dagtid. Mama slipper endelig gnaging flere ganger i timen og får fri fra sutring og kjas, Jo drar med Mikki på land og tar støyten. Men han (Mikki) tar det veldig bra, og appetitten øker jo når man fjerner et uvisst (og høyt!) antall mellommåltider!

Vi har også nyheter om våre kjære venner på Supermolli, som er blitt forsinket opptil flere ganger på grunn av motortrøbbel og av helsemessige årsaker den siste måneden: de er nå rundt 800 nautiske mil fra oss. Hurra for det! Sail fast and safe – see you soon!

Også har vi fått en forsmak på den tropiske regntiden: Regnet øser ned over fjelltoppene, vanligvis er det bare en skur og to som treffer landsbyen og ankringsplassen hver dag. Men i dag har skurene kommet hvert kvarter, med sol i mellomtiden, og vi har åpnet og lukket luker som noen idioter her! Endelig klarnet det opp og vi nøt den flotteste solnedgangen, MEN sekunder etter var det bare å løpe ned å lukke alle luker som stod vidåpne for å lufte ut før natten…! Velkommen til tropene (glade vi ikke skal være her på Marquesas i regntiden…)!

Nå seiler vi videre mot Hiva Oa for innsjekk, og for å plukke opp Gudbrand. På veien dit stopper vi noen dager på øya Tahuata, der en av Marquesas vakreste strender skal finnes i Hanamoenoa Bay. Det har vært noen uforglemmelige uker på mystiske Fatu Hiva som vi aldri vil glemme. Farfar Jarle, som var her og fotograferte med Thor Heyerdahl på 90-tallet, fortalte oss at han følte at det var noe ved Fatu Hiva som han aldre helt skjønte, et mystisk slør som lå over øya. Og jeg er enig, det er akkurat sånn jeg også føler det. Ikke nødvendigvis at det er noe overnaturlig eller noe, men noe som ligger over oss som vi ikke forstår helt. Jeg har lurt på om det kan være noe med at mennesker på et så lite og øde sted bygger en relasjon og et fellesskap seg imellom og med naturen rundt, og at vi utenforstående kanskje værer dette, uten å kunne ta del i det eller forstå det helt?

Vi føler vi har fått et innblikk i hvordan menneskene her lever og har sett den utrolige naturen, med de spisse fjellene på rundt 1 000 meter som skyter opp fra Stillehavet og mot himmelen. En tidlig morgen dro jeg inn til gudstjeneste med B+B. Kirken ligger ganske langt ned mot havet og vi kunne høre den nydelige polynesiske sangen blande seg med suset fra kokospalmene på utsiden, mens vi kjente tropisk vind som blåste gjennom de glassløse vinduene i den lille hvite kirken.

Takk for oss!

m_P1190415 3-meter lang utrigger kano

m_P1190404

m_P1190401

m_P1190397 Franskmennene i seiljolla over Stillehavet, 21 fot på 21 dager!

m_P1190376 Kids heaven om bord på Salsa (Erika og Andreas)

m_P1190361 Endelig en trampoline-katamaran med fri tilgang! Om bord på norske Blue Marble

m_P1190351 Blir sliten av hoppingen gitt…

m_P1190347 Også har de tromboneeee

m_P1190338 …og den tåler vann!

m_P1190326 Blue Marble-gjengen, i «Svanhild» sine fotspor

m_P1190312

m_P1190307 Stand up!

m_P1190299 Billie med Mia og Erlend

m_P1190292 Tjuvstarter…

m_P1190287 Alltid gøy med jollelanding i god svell

m_P1190271 Lokal mango

m_P1190266 Fersk yellow fin tuna for to gamle fendere!

m_P1190260 Vi har fått fullført alfabetet fra kryssingen, mangler bare ÆØÅ

m_P1190255 Holder utkikk etter kompiser

m_P1190226

m_P1190217 På vei gjennom Hanavave landsby

m_P1190213

m_P1190210 Kan ikke vi bo her da, vær så snill? (B+B)

m_P1190204 Le tag local

m_P1190202 Yess!

m_P1190198 Sett disse siden 80-tallet?

m_P1190193

m_P1190187

m_P1190180 Trenger vegger i cockpit til heavy rains…

m_P1190168 UTrigger med PÅhenger

m_P1190161

m_P1190155

m_P1190149 Verkstedet til Jack, vår tiki-mann

m_P1190136 Billie med dansekostyme!

m_P1190131 Desiree lager tradisjonell tapa, denne ble vår (se også de to gudefigurene i tre som heter tiki, på bordet)

m_P1190123 Elvemoro I

m_P1190116 Bay of big surf (og dette er ingenting!)

m_P1190092 Greit å teame opp på vannfyllings-mission (med Miss My)

m_P1190086

m_P1190078

m_P1190070 Gammel tiki på brygga ønsker velkommen til Hanavave

m_P1190069

m_P1190061 I paradis!

m_P1190052 Ettermiddagssol

m_P1190019

m_P1190010 Mikki må bare bli med

m_P1180995 Den hvite der nede er Felice

m_P1180985 På toppen, glad gjeng!

m_P1180968 Friskusen!

m_P1180961 Varm…

m_P1180941 Gustav + Birk

m_P1180932 Hanavave landsbyen under oss

m_P1180927 Bratt! På vei til topps med Miss My-, Cirius- og Felice friluftsbarnehage

m_P1180893 Elvemoro II

m_P1180863 Birk i gjørma med locals

m_P1180850 Elvemoro III, Birk og Gustav (Miss My)

m_P1180841 Yachties… Grillings

m_P1180835 Høytidelig overrekkelse av «Liward»-tskjorte til Jo etter rigg-hjelp

m_P1180826 Geit på grill (Per fra Oda og Emil fra Miss My, foruten Felice-gutta)

m_P1180812 Elvemoro IV

m_P1180790

m_P1180776

m_P1180763

m_P1180758

m_P1180745 Liten gutt, høye trær!

m_P1180726 Med Miss My til fossen

m_P1180715

m_P1180693

m_P1180680 Mama x 2 etter dukkert

m_P1180672

m_P1180666 Truse-bad i fossen

m_P1180655

m_P1180634 Digg å komme frem

m_P1180631 Oh la la!

m_P1180606 Siste stykke før fossen

m_P1180580 In the jungle

m_P1180577

m_P1180525

m_P1180524 Elisabeth og Per (Oda) fornøyde etter topptur

m_P1180514

m_P1180495 Endelig MYE ferskvann!

m_P1180488 Mangotrærne står tett langs elva

m_P1180480 Byens generator

m_P1180476

m_P1180466 Hanavave landsby

m_P1180457 koko

m_P1180449 Hus i gammel bambus-stil

m_P1180431 Bay of Virgins

m_P1180406 Landfall Hanavave

m_P1180396

m_P1180394 Miss My kommer inn etter 21 dager

m_P1180376

m_P1180372 Regndans!

§ 2 Responses to Jorden ER rund!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Jorden ER rund! at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: