Sol sol kom til meg

17. mars 2013 § 2 kommentarer

Jess!

m_P1140112

Solcellepanelene er montert opp på hver side akter. Og det funker!

Vi traff David på Saline island i Grenadinene, han har skrevet masteroppgave om strøm og lading på langturseilbåter, er elektroingeniør og generellt oppegående. Han fant  ikke noe galt med strømmen ombord i Felice, det eneste problemet vårt var at vi brukte mer enn vi fikk inn, en ikke ukjent problemstilling ellers i livet og…

På hekken har vi en DuoGen, en slepe- og vindgenerator som gir oss strøm når vi seiler, men når vi ligger for anker sliter vi etter noen dager med lav spenning på batteriene. Solcellene vi nå har montert er 2x80w og under optimale forhold gir de tilsammen oppunder 10 Ah inn i vår batteribank. Med ti timer solskinn om dagen er det ett formidabelt tilskudd til strømmen ombord.

Forhåpentligvis slipper vi unna med mye mindre motorkjøring for å lade batterier fremover!

Ellers har vi åpnet og renset, vasket og kloret begge vanntankene som var fylt opp med sølevann i Colombia. Måtte også spyle gjennom alle slanger og bytte vannfilteret som var helt tett. Bytta og ut den bitte-bittelille krana på badet foran, endelig, et lenge påtenkt prosjekt.

Greg, som kom innom ble et lykketreff, han tok 55$ for å rense, trykkteste, refille og feilsøke elektronikken på kjøleskapet. Ikke norsk pris kan vi røpe. Han friskmeldte kjøleskapet og mente at Capp-Verdianeren som fylte trippelt trykk i systemet har skylden for mye trøbbel og unødvendig strømforbruk de siste tre månedene.

Den 19, på tirsdag, løftes vi ut av vannet og settes på land. Gleder oss ikke veldig til å bo ombord på land, men det er kun en uke for å sjekke bunn, bytte anoder, skrape, slipe og stoffe tre strøk før stillehavet (men det betyr at vi ikke har do…).Veldig billig arbeidskraft her, så vi får hjelp til dette.

Skal også fjerne dekksteaken i midtpartiet på styrbord side i fire meters lengde. Her lekker det inn! Vi har sporet opp tre lekkasjer, Erik og jeg tettet og limte ned en stav på nytt på Bequia, men det var hastverksarbeid og det varte kun i noen måneder. Så nå tar vi av styrbord genoaskinne og ett beslag ute i borde, skreller av teaken og fineren under, sparkler og tetter hull, glasser over og maler. Det kommer til å se rart ut med midtskips dekk uten teak, men ved neste anledning fortsetter vi arbeidet og målet er teakfritt dekk. Lekkasjer i dekk er alltid kjipt. Her lekker det nå inn i el-skapet over kartbordet, ikke kjekt og noe som kan få store konsekvenser, så vi har ikke noe valg…

Hjemme i Norge har de tilsatt brekkmiddel i rødspriten, her i mellomamerika er det tilsatt olje i acetonen. Dette siden den er en viktig ingrediens i kokainproduksjonen. Siden vi trenger aceton til dekksjobben spurte jeg etter aceton på båtbyggeriet her, han mente at den lokale druglorden var mannen å spørre… Vi får klare oss med det medbrakte!

Mye av arbeidet blir jo selvfølgelig utført av Jo, og Maria teller til ti opptil flere ganger daglig, som alenemor til tre ved svømmebassenget. De jobbene vi prioriterer nå, er typisk båtbyggeroppgaver, men det er mange punkter på lista og vi vil utjevne det heller tradisjonelle kjønnsrollemønsteret etterhvert! Dessuten har vi funnet ut at jobbingen er med på å gi dagene struktur, noe vi trenger, så endelig har vi funnet en hverdagsrytme og kommer nok til å fortsette med fast jobbing daglig fremover (men dog ikke 10-timers arbeidsdager)! Da kan vi nemlig stryke ting på listene våre og ikke bare legge til ting – veldig tilfredsstillende og nødvendig for kjære Felice!

m_P1140113 Vi er registrert!

m_P1140110 Ideell jobbesituasjon…

§ 2 Responses to Sol sol kom til meg

  • Gustav Dietrichson sier:

    Så flinke dere er! Og flinkere blir dere visst løpende! I omtrent alle maritime retninger – og i samværsbransjen! Hils Murphy! (If anything can go wrong, it goes wrong…) Hiv ham på land og seil fra’n!
    Morfar/Pappa/Gustav
    Therese Johaug vant 3-mila i dag! Det ble vår Konge glad for (ny klem!)!

  • lisekarine sier:

    Så flinke dere er! For en jobb!! For en luksus å ha en ekte båtbygger ombord – det må spare dere for MANGE penger!! Hurra for båtbygger’n, og for mora ved bassenget som teller til 10….. Dette er for unge folk og ikke for oss over 60. Styrke og kraft i hode, bein og armer… STÅ PÅ!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Sol sol kom til meg at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: