Dag 4 – Trade wind puffs og god fart

14. mai 2013 § 5 kommentarer

Posisjon 01.00 UTC: S 4.17.202 W 98.40.550

Endelig har vi passatvinden i seilene våre! Den har vi drømt om på de mange kjipe etappene med motvind og rotete sjø, nesten helt siden vi dro hjemmefra og til Karibia, og til tider etter det også. Trade wind puffs refererer til små dottete skyer som ofte er et godt tegn på at man er i området for passatvinden. Og der er vi nå!

Vinden er god (mellom 10 og 15 knop) på dagtid, men den gir seg litt utpå natten, så etter å ha irritert seg over bråk i rigg og seil en stund på nattevakt så har vi måttet ty til motoren noen timer hvert døgn. Forhåpentligvis setter den skikkelig stabile passaten inn nå når vi kommer lenger sør.

På Felice er det fine dager. Store og små finner mer og mer roen og vi har kvelds- og nattestid til å lese oss opp på turistinformasjon og fakta, så vel som skjønnlitterære tekster om Fransk Polynesia og Stillehavet. Et par timer på dagtid har vi alfabet-tid og tar for oss en bokstav hver dag. Vi klipper/limer/tegner/skriver og Birk og Billie lager hvert sitt bokstav-ark hver dag. De synes det er gøy og det er en rolig og fin aktivitet mens Mikki sover.

Et råd som kom på mail via satellitt telefonen i dag fra Per på Oda (som dro fra Galapagos to dager før oss og ligger et godt stykke foran, med samme målet som oss), var å ikke gjøre for mye hver dag. Det var spesielt myntet på de to småbarnsbåtene underveis til Marquesas, hvorav vi er den ene. Det er noe vi etterstreber i aller høyeste grad, men det er en del ting som vi rett og slett er nødt til å forholde oss til… For eksempel måtte vi vaske det til da rene lakenet vårt allerede på dag 2, etter at Mikkel har lekt i sengen og uheldigvis bæsjet ut av bleien, eller fly ned og opp for å tørke småbarnsrumper, eller ta av og på sele+line ettersom småmatrosene skifter mening om de vil være nede eller i cockpit (og det kan virke som om de lider av noe i nærheten av beslutningsvegring alle tre, for dette foregår maaange ganger hver dag), eller lage mat til småmatroser som ikke er sultne eller liker maten, osv osv…

Målet for frivillig aktivitet var i dag å spise en vannmelon, en ananas og å tegne bokstaven C – det ble litt mer enn det. Hi hi!

Vi spiser mye og godt, ettersom vi kjøpte med oss mengder av ferske grønnsaker og frukt fra Galapagos. For å unngå å måtte kaste noe gjorde mama et skikkelig innhøgg i rødbetene (i frisk ubehandlet tilstand), og mente i starten at det var topp snack-mat. To hele rødbeter senere slo en hissig halsbrann inn og resten blir nok stekt, kokt eller bakt på ett eller annet vis… Vi er imidlertid på veggisdiett, for vi turte ikke ta for oss av kylling eller kjøtt i fryseboksen i super’n på Galapagos. Men snart har vi nok overskudd til uventet fangst på fiskelina!

Vi har hatt toppseiling med spinnaker i hele dag, dessverre blir det ikke noe mer spinnaker før vi har hatt den en real runde gjennom symaskinen, eller kjøpt en ny i Papeete…
Spinnakeren vår revnet i den siste av fire squalls. De tre første dodga vi fint unna, men den siste fikk vi midtskips og satte så mye press på brasen at vi ikke klarte å løse ut seilet. Så løya det litt og vi tenkte at nå er det over, så vi tar den ned nå, men da kom det et siste pust fra jævelskapet og spinnakeren revna en meter fra toppen, tvers av… Fikk berga alt som datt ned i sjøen før det trakk seg under båten og virkelig kunne ha skapt trøbbel. Men toppen satt fortsatt igjen der oppe, svingende rundt og hvem vet. Så Maria gikk til topps, hun er lettere, jeg er sterkere og så er hun jævla tøff. Svingte litt der oppe, men hun fikk fallet og toppen av seilet med seg ned. Så nå er det kanskje et sy-mission evt. en kassering av et stk. seil på Marquesas. Før det revna gikk vi jevnt i 10.5 knop, lenge. Kunne jo ikke vare… Men ingen skade på annet enn seil, så happy crew!

Selv med spinnakeren i to deler i bag på dekk gjør vi nå mellom 8 og 9 knop på genoa og ett rev i storen. Det blser 15-16 knop og stjerner og morild lyser i mørket.

Det er 2350 nautiske mil igjen og vi har roen…!

§ 5 Responses to Dag 4 – Trade wind puffs og god fart

 • Hei folkens! Topp å høre at dere har vind i seilene – til og med litt mer enn ønskelig imellom:) Vi har det fint – Alma koser seg i barnehagen og har blitt stor jente. Twinsa er overalt på gulvet, mye småsyke, men det er vel mest barnehagelusker fra Alma tenker jeg. De er ikke veldig opptatte av å sove heller, men ellers veldig artige. Håper dere får en god seilas videre – en av mine favorittsysler nattestid er å lese hva dere driver med. Takk:) Stor klem fra alle fem!

 • lisekarine sier:

  Du verden – på et lite atom i verdensaltet skjer det saker og ting….
  Som man reder ligger man – eller var det – som man stevner….. Samma det, bare der er framdrift, og det er det. Tøft med mor i toppen. AT DU TURTE!! Men må man så må man…. Skrekk og gru. Så du ned?????

 • Charlotte sier:

  Herlig å følge deres ferd! Her på Skjolden er det endelig vår, ikke så varmt, likevel skjer det noe med oss på huset her når lyset kommer! God tur videre! Klem Charlotte

 • Bjarne sier:

  Deilig. Skal selv ta frem spinnakeren forstår jeg. Artig og følge meg og artig og få deg på skape her om dagen. Vi kom oss til Kragerø etter på fjerde dagen. Vi hadde roen. Hils masse

 • den Brabers sier:

  Høres så otroligt fint ut! Vi drømmer om dere 🙂 Hilsen fra den Brabers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Dag 4 – Trade wind puffs og god fart at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: