Hval på surfen og flyvefisk i fleisen!

25. mai 2013 § Legg igjen en kommentar

Billie og Birk forteller om dyr vi møter

Dyrene på Galapagos
Galapagos-øyene ligger langt øst i Stillehavet og det er i alt 13 øyer. Alle disse øyene er vulkanske og de flytter på seg hele tiden, men det går veldig sakte. På samme måte som de kom opp fra havet for veldig lenge siden, kommer de også til å synke ned i havet igjen. Det er rart å tenke på at øyer kan bevege seg på den måten!
Her er det mange rare og fine dyr, og det som er rart er at de ikke er redde for oss mennesker. Her lever verdens eldste skilpadde, det går det an å svømme sammen med sjøløvene, pingviner svømmer rett ved båten og iguanaer ligger ved siden av der vi leker. Det er flere dyr som vi også vil fortelle om!

Sjøløver
Sjøløvene er veldig flinke til å svømme, det er nesten som de danser i vannet. Også er de veldig morsomme når de går på land, de er ikke så flinke til det stakkars der de humper avgårde på noe som er en blanding av finner og føtter. De liker veldig godt å sove, og ligger i skyggen på stranden eller på brygga, midt i veien der vi skal gå så vi må tråkke over dem. Også har de små sjøløveunger og vi så en liten baby få pupp av mamma’n sin, den smattet veldig. Sjøløvene kan snakke sammen også, de lager noen brølelignende lyder.

Iguanaer
Iguanaene er små drager som lever både på land og i vannet. Den typen vi så finnes bare på Galapagos. De er flinke til å svømme og til å klatre, og de er grå og svarte så de går i ett med steinene hvor de pleier å ligge. De spiser alger i vannet og når de kommer opp av vannet, så spruter de saltvann ut av nesa si fordi de har fått i seg for mye salt. Iguanaene er ikke redde for oss og de ligger gjerne helt oppi der vi leker på stranden. Noen ganger spiser haukefugler små iguana-barn som har gått for langt fra moren sin.

Pingviner
De pingvinene som lever på Galapagos er små pingviner som opprinnelig kom med kalde havstrømmer helt fra sydpolen. De er helt rå til å svømme, det går så fort at noen ganger så kan du plutselig ikke se dem lenger, fordi de de har snudd så fort i vannet.

Skilpadder
På glapagos finnes jordas eldste skilpadder, de kan bli 150 år og er veldig store. Før var det mange som jaktet på skilpaddene, for å selge skallet deres og for å spise kjøttet. Skilpaddesuppe var en delikatesse. Derfor ble det mindre og mindre skilpadder igjen. Nå er det strengt forbudt å drepe eller fange dem, og i skilpaddefarmer avles små baby-skilpadder opp. Når de er to år settes de ut i det fri. De går veldig sakte, og ser gaaamle ut. Til og med barna har rynker på beina og på halsen.

Blåfot-fugl (blue footed boobies)
Denne fuglen har knallblå føtter, og den finnes bare på Galapagos. De spiser fisk, og når de jakter etter mat så flyr de sammen i flokk. Når de oppdager en fiskestim så stuper de ned i vannet som piler fra 50 meters høyde, i veldig høy fart og dykker under for å få tak i fisken. De er under vann i kanskje fem sekunder før de kommer opp igjen og flyr videre. Kusina deres har røde føtter.

Pelikan
På Galapagos er det mange peilkan-fugler. De har en stor pose på halsen under nebbet som de bruker til å fange mat. Vi fikk besøk av en pelikan på båten vår hver dag, den satt på rekka i baugen og brydde seg ikke om at vi gikk helt nærme den.

Albatross
Fuglen albatross er en stor fugl som kan bli rundt 2 meter mellom vingene. De kan fly i månedsvis om gangen, da flyr de over havet. I gamledager betydde det lykke hvis en albatross landet på båten din. Albatrossene får seg kjæreste som de har hele livet, og de koser og kysser med nebbene!

Hammerhodehai
I vannet rundt Galapagos er det hammerhodehai, akkurat som de i Nemo- filmen. De ser veldig morsomme ut, med et bredt hode. Vi så ingen uheldigvis, selv ikke pappa som var å dykket. Men han så en annen type hai under vann.

Manta Ray (rokke)
Rundt i vannet her er det mange rokker. De er flate og har to brede armer som de svømmer med. Noen rokker har en spiss på halen med gift i, men de er ikke farlige med mindre man plager dem. Vi har sett både store og små rokker her, de store er 4 meter brede. Da vi var på vei inn til Galapagos trodde vi at vi så haifinner rett ved siden av båten, det var spennende. Senere fikk vi vite at det var en type rokke som heter djevelrokke. Rokkene ser litt farlige ut, men de spiser bare plankton og alger.

Ridetur til vulkanen (Sierra Negro Vulcano)
Vi har vært på ridetur med mellomstore hester (ikke ponnier altså!) til den største vulkanen på øya vi var på (Isla Isabela). Vulkanen hadde sitt siste utbrudd i 2008, og selv om vi synes det er veeeldig lenge siden, så er det visst ikke det når man snakker om vulkaner… Det store krateret var helt svart av lavastein og noen steder var det gult og det er sulfur. I fjellsidene ned til krateret var det helt grønn skog, men vi kunne ikke gå ned dit.

Andre dyr i havet

Delfiner
Vi har sett masse definer på turen, de veldig flinke til å svømme og veldig fine. De svømmer gjerne sammen i flokk og elsker å leke, og da svømmer de ved baugen på båten og hopper rundt oss.

Flyvefisk
Når vi seiler på havet, så er det masse flyvefisk på dekk når vi våkner. De har vinger, men kan egentlig ikke fly. De hopper opp av vannet, og flyr på vinden rett over vannoverflaten, og det er ganske langt. En gang var det en av de voksne som fikk en flyvefisk mist i fleisen mens han hadde nattevakt, gjett om han skvatt! Det er blitt Billie og Birk sin jobb å få alle fiskene fra dekk og i vannet igjen om morgenen, dessverre er de døde så de svømmer ikke… Vi har sett flyvefisk som er alt fra tre cm til 25 cm lange! I Stillehavet kommer det også små blekksprut med en slags vinger (squid) på dekk. En morgen plukket vi 21 flyvefisk og 6 squid fra dekk.

Spekkhoggere
Da vi seilte over Atlanterhavet kom det en flokk med spekkhoggere som surfet i de store bølgene på hver side av båten. Det var barn med også og de største voksne var 6 meter lange. De var flinke til å svømme og surfe, og vi så dem veldig godt i det klare vannet!

Månefisk
I Atlanteren, på vei til Kapp Verde, så vi plutselig en lat finne som stakk opp av vannet rett foran båten. Vi trodde først at det var en hai, men den var ikke rask nok. Da vi kom nærmere var det en stor klump av et dyr, sikkert flere meter høy, og det viste seg å være en månefisk. Det er ikke så ofte man ser. Den kan til og med svømme helt til Norge, men det er i hvert fall sjelden!

Vi har også fått mange nye venner og vil gjerne fortelle det, selv om de ikke er dyr! Det er gøy å ha noen å leke med overalt. Noen av dem kan vi snakke norsk og svensk med, mens noen snakker vi litt tysk med, og noen andre skjønner vi ikke så mye av enda, for de snakker fransk. Men det gjør ikke noe, for vi bare leker allikevel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Hval på surfen og flyvefisk i fleisen! at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: