Norsk invasjon på Niue

28. september 2013 § Legg igjen en kommentar

Niue (22. – 28. september)

Vi hang litt med nebbet da vi siste dagen på havet begynte å lese oss opp på innsjekk i Niue, og forstod at det ikke er mulig å få sjekket inn på den lille øya midt i havet på søndager. Og det betyr at vi må vente med å gå i land til mandag… Det er faktisk litt krise etter seks dager med heavy rulling på havet!

Men med min manns utrolige overtalingsevner per VHF i det vi ankom bukta, fikk vi allikavel avtalt et møte med customs. «Ok, he’ll meet you in 15 minutes at the dock.» «Thank you!» Men vi hadde ikke engang fortøyd båten til en bøye, jolla lå surret til dekk, motoren fastmontert på pushpiten, alle var i pysj, ingen hadde spist eller visste hvor klær eller sko var… Men, et kvarter senere stod vi som tente lys på brygga mens en lokal kis i refleksvest sjekket passene våre. I bøya lå Felice i det totale kaos som en båt som regel er i når man kommer inn etter en lang havseilas.

Vi var fri til å gå hvor vi ville i verdens minste land (etter Vatikanet). Vel vitende om at det fortsatt er søndag, og at søndager i Polynesia er nokså hellige, gikk vi videre med et lite håp om at en eller annet liten kafe kunne servere oss en frokost, eller bare en kaffe. Og hvem møter vi, grytidlig en søndag morgen, i en ellers sovende landsby på Niue? Fine Mia fra norske skipbrudne Blue Marble, som inviterer oss med «hjem» på frokost!

«Hjemme» for den norske gjengen på Blue Marble er ikke lenger katamaranen som de har seilt fra Karibia og hit de siste 10 månedene (vi hooket opp med dem og hadde fine uker sammen i Marquesas). For to uker siden ble de tildelt en bøye her på Niue, som røk og båten drev på revet og fikk store skader, mens hele gjengen stod på brygga å så på uten tid til å redde den. Kjipt og dritt og trist, nå er det kontakt med forsikringsselskapet som gjelder, før de drar herfra uten båt. Blue Marble var noe av det første vi så da vi nærmet oss land, og det er trist å se den ødelagte båten på land. Vi håper vi kan hjelpe noen av dem med skyss videre vestover.

Pinky, en lokal energibombe av en smilende femtiåtteåring, har adoptert den skipbrudne norske gjengen og nå bor de alle mann, sammen med to andre nordmenn Henrik og Morten fra båten Nighthawk (vi møtte dem i Panama) hjemme hos henne. Hos Pinky er alle velkommen, og vi ble umiddelbart inkludert som en del av den norske kolonien. Frokost, kaffe, barnepass, latter, og oh la la la – alt! Et døgn etter dro vi tilbake til Felice, etter en lystig dag med golfturnering, badetur, minisightseeing, lunsj på Wash away caf’e, fest og overnatting. «Please stay and chillax» sa Pinky og det var ikke vanskelig å si JA! (Chillax = chill out and relax).

Vi ble en uke på øya midt i havet. Den er steinete, taggete og hard ut mot havet og grønn i midten, og utrolig anderledes enn atollverden vi kommer fra. Her er det grotter og huler og sprekker til å klatre i i fjellet, og naturlige basseng inni huler med turkist vann. Det tar rundt to timer å kjøre rundt hele øya, det bor 1500 mennesker her, fordelt på 12 små landsbyer. Niue er et eget land med selvstyre, men er i fri assosiasjon med New Zealand. Samfunnet er som en miks av Polynesia og New Zealand, og det er veldig velorganisert i forhold til andre steder vi har vært den siste tiden. Folk er vennlige, høflige og driver liksom med sitt. Dessuten er det det første stedet med Engelsk som offisielt språk siden Karibia, så nå slipper vi å stotre oss frem på et litt begrenset fransk (eller spansk)!

Det er mye båtkjentfolk her utenom nordmennene. Philemon (de slo oss med en time på turen fra Mopelia!), Duende, Zoomax, Skye, Nomad, Plume, også har vi tatt igjen svenskene på Salsa og Miss My igjen, så Birk er overlykkelig for å kunne prate svensk med gutta sine igjen. Vi hadde et lite sightseeing-maraton rundt på øya her med leiebil sammen med franskmennene på Philemon, og klatret i fjellsprekker og svømte i grotter, utrolig flott men vi var egentlig ganske glade da dagen med kids-mania i baksetet var over…

Joselin (pappa-Philemon) ble gira på Blue Marble (som var til salgs hovedsakelig som delebåt fra forsikringsselskapet), og han viste seg å være enda mer impuls-prosjekt-gæren enn oss, så han fikk med seg kona og kjøpte hele vraket for å sette båten i stand igjen (etter full gjennomgang av båten og innspill fra båtbygger og evig optimist Jo). Det var en nervepirende budrunde på yacht cluben med en annen lokal budgiver, men Steph og Joselin vant. Så nå sitter de på Niue med TO båter og starten på et eventyr i katamaran (pluss en stor renoveringsjobb selvfølgelig). Veldig kult at Blue Marble får seile igjen, og det med så fine folk som Philemon-gjengen!

Ettersom båten er solgt er den gamle Blue Marble-gjengen fri til å forlate øya, og vi drar videre med to av dem om bord. Det måtte to jolleturer til for å få dem og alt stæsjet deres på Felice, at de fikk stuet alt inn i forpiggen er imponerende!

Også en liten morsom kommentar:
«Felice? They don’t need another captain, they need a baby sitter!» Joselin (Philemon og nå også Blue Marble) svarer Erlend (tidligere kaptein på Blue Marble) på at han mønstrer på en etappe hos oss. Hi hi!

Joselin med «ny» båt (skadene er ikke synlige)

Jolle-parkering!

Alle mann i arbeid, vanntankene er snart tomme

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Norsk invasjon på Niue at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: