Fire døgn på havet

7. oktober 2012 § 10 kommentarer

Sines (Portugal) – La Graciosa (Kanariøyene)

Endelig kom medvind og godvær med Azorene high, etter at lavtrykkene har ligget i kø ute i Atlanteren og forsinket avreisen vår over til Kanariøyene. Det glade mannskap Alexandra og Matias som skulle være med over måtte til slutt ta flyet hjem fra Portugal ettersom skole og jobb kalte. Og da var det bare oss igjen, to store og tre småmatroser, som stakk ut i Atlanteren på gode værprognoser. Litt over fire døgn senere kom vi inn til La Graciosa, som er den første av Kanariøyene, litt nord for Lanzarote.

 På vei ut fra Sines med Cassiopeia

Vi la ut fra brygga i Sines som siste havn på fastlands-Europa og gledet oss og gruet oss litt også… Det er første lange etappe vi seiler alene og det er den lengste seilasen vi har gjort hittil (575 nautiske mil) – veldig spennende! Motivasjonen var på topp, kidsa så godt forberedt som en 4-, 2- og 1/2-åring kan bli, vi hadde hook opp med Frivind, som forsyner oss med værmelding via satelitt-telefon fra før avreise og til vel i havn, vi hadde en gjennomtenkt og godt forberedt plan for måltider og hadde ellers alt som vi tenkte kunne være kjekt på turen klart.

De to første døgnene var tøffe og slitsomme, med mye rulling til tross for ellers godt seilvær (8-9 knops vind aktenom tvers…….). Om bord i Felice betyr det to apatiske og uggene barn i cockpit med merkbart lavere terskel en vanlig for sutring, grining og behov for aktivisering, men heldigvis lite oppkast (som regel i bøtte eller over rekka). Mikkel fant veldig roen og sov godt og leng på dagtid, surret fast i vognen på akterdekk i frisk sjøluft. Vi voksne følte litt på sjøen selv, uten å være dårlige, men alt ble liksom et ork. Og det er ikke lite som skal fikses med småbarn om bord (også føltes det som vi hadde nok med å holde oss fast selv…)!

 Uggen 1…

 Uggen 2…

Første natten ble en liten prøvelse, det husket og rullet, det smalt i seil og rigg og båten knirker og bråker vannvittig også under dekk (Jo har bestilt 5000 skruer og jobber med en plan for å dempe ulydene…) Alle barna var mye våkne (Mikkel med feber og en tann på vei ut…), og ved siden av at vi bare var to til nattevaktene, bidro ikke det akkurat til at vi følte oss opplagte da solen endelig tittet frem dag to…

Tredje dagen kom vi skikkelig over kneika, sjøsyken var borte (= Billie og Birk leker og bøller og krangler igjen!) Nå opplevet vi selv akkurat det vi har lest så mange steder, at man trenger to til tre døgn på sjøen før kropp og sinn har vent seg til det å være på sjøen i lengre strekk og i konstant bevegelse (for de aller fleste går sjøsyke over etter rundt to døgn, hvis ikke man er kronisk sjøsyk da, noe vi heldigvis slipper unna om bord her!).
Virkelysten var tilbake og tegnesaker, aktivitetene ter og leker ble hentet frem i cocpit (skal også innrømme at vi snurret film og lot Ole Brumm underholde litt også de to siste dagene). Det var digg for alle å spise skikkelige måltider igjen, etter en meny de første dagene bestående av oppskåret grønnsaker og frukt, salte kjeks og juice!

 Over kneika!

Livet på havet ble bra og det var harmoni og fin stemning i båten med lek, høytlesing, sang og tøys! Det er kult å se hvordan Billie og Birk med en selvfølgelighet er om bord her dag etter dag uten landkjenning (etter at sjøsyken slapp taket). Birk forteller betryggende lillesøsteren sin at «nå er det bare to dager til vi kommer i havn» uten at det virker som noen av dem tenker noe over det. De har jo det de trenger om bord; foreldre, lillebror, leker, mat, tusj, lego, masse rare ideer og påfunn – og noen å dele dem med!

 

 

 

 

Nettene er fantastiske på havet; stjerner, månen og alene på vakt. Tid til å tenke og kjenne på hvordan vi har det. Og vi har det bra!

Det var en glad gjeng som så land dag fire, og feiret med norsk melkesjokolade!

 Land i sikte!

Da vi kom i havn på La Graciosa (en fantastisk liten øy hvor vi har vært på dagstur fra Lanzaroe før, og som vi bare må tilbake til!), skuffet havnevakten oss stort med at havna var full ut oktober… Vi ante det da vi sikkert så 30 båter for anker i neste uthavn da vi var på vei inn, men det er lov å prøve seg… Havnevakten var beintøff, så det ble anker på oss også i Playa Francesa. Ikke så dumt alternativ, for det er den råeste stranden vi har vært på på turen til nå! Masse langturbåter og hyggelige folk! Blir nok her i en uke eller to, eller til vannet tar slutt…

Vi dro fra Sines samtidig som de to danske båtene Vela og Cassiopeia, i en vennlig skandinavisk atlanterhavs-kappseilas. Må jo skryte av at Felice seiler bedre enn disse to, en First 38 og en hjemmesnekra stålbåt! Vi kom inn 6 timer før Vela og nesten et døgn før Cassiopeia. Kult å sees igjen på stranden på La Graciosa! Båten og tekno funker forresten veldig bra, med værmeldinger inn via SatPhone, og sms og prat med folk hjemme (mormor!) over SatPhone.

Og her er det skikkelig varmt! Digg etter at høsten merkbart kom til Portugal. Nå er det igjen bikini hele dagen og vi kan nevne 26 grader i turkist vann… Frem med snorkleutstyret!

 

 

 Glad gjeng!

Konklusjonen etter ha overfarten er at de to første dagene er skikkelig dritt, før det blir bedre og bedre – og best av alt er å komme i havn!!! Alle blir jo lei av å måtte holde seg fast hele tiden, og at det er en ekstra utfordring å pusse tenner, tisse eller lage mat (og det ble ikke lettere da vi fant ut at Mikkel faktisk hadde feber og en tann som er på vei ut…)!

Hola Canari!!!

 Praia Francesa, tilholdsstedet vårt i to uker!

 Snakker med mormor på satelitt telefon på havet

 

§ 10 Responses to Fire døgn på havet

 • Gustav Dietrichson sier:

  Hei! Takk for nye informative rapporter! Dere er gærne (langt ut over gjennomsnittet), men det virker jo som dere vet/forstår hva dere holder på med. Og ønsker fortsatt å leve utenfor A4-arket. Eller melder av og til spørsmålet; «Hva faen er det egentlig vi holder på med?» – seg?

  Fint med «flåtebesøk i land» – langveisfra, for å få en lillebror bortgiftet! De er begge lykkelige og fortsatt gift. Vi fikk Fårikål (med hvitløk og rødvin dertil, men det gikk over all forventning bra, det! Selv for en gamling som har lært at Fårikål = får i kål! Punktum! Ok, pluss litt hel pepper, da! Og dertil drikker man Øl&Dram! Punktum!) hos ekteparet på Skillebekk, søndag. Deilig og hyggelig!

  Som dere vet hadde ZITA sin avskjedsforestilling sammen med meg på Stølsvidda, for noe over en uke siden. Det ble 4 flotte, men også litt spesielle, dager i all slags vær. Både rypestegg i lyngen mot Varden og og orrhane i nær grantopp, akkompagnerte hennes sorti!
  Det er blitt veldig tomt i Skogveien!
  «Men dei gamle fjell i syningom, dei standa like traust…»

  Vi ser frem til Cap Verde-opphold – om en måneds tid. Har enda ikke sett noe til Mammas kufferter og fremlagte bikinis, men VI KOMMER! Og ser frem til det!
  Klemmer! Morfar/Gustav/Pappa

 • Lise Brustad sier:

  Er Per Nermo med mer på Grand Canari? 6 timer er vel ingenting Per! Dra over og hils på – ikke vær pyse!! Come laong sailor….. Puh..

 • Emil Engelbrecht sier:

  Ja ja kære nordmænd. I kan sagtens, i glemmer dog at vi har sejlet 641 sm, mod dere 580 sm. 😉 kh cassiopeia

 • Karen Lauvålien (Misvær) sier:

  Kjempegøy å følge dere Maria! Virker som dere har det helt fantastisk! Full av beundring, og en smule misunnelig! Klem fra Karen

 • inge slåen sier:

  Hallo.

  Hyggelig å lese bloggen deres, og se på bilder fra ferden.
  Snakker jo innimellom med bestemor (Gerd) og har litt oppdatering den veien, men det beste er jo en direkte beretning fra dere.
  Fint å høre at alt er bra,og barna tilpasser seg langseiling.
  Ja nå begynner det å bli en del forskjell på klimaet i fjellnorge, og hvor S-Y Felice befinner seg.Her er snø på fjellet og minusgrader om natta, men vi har da innimellom noen kjempeflotte høstdager.
  God tur videre og kos dere! Skal forresten hilse fra oldemor Astrid. Alt bra med henne 🙂
  Hilsen fra onkel Inge og Eli

 • Oda-båten sier:

  Hei! Vi er fortsatt på Madeira – reiser videre på onsdag ( tror vi) Ser ut tl at vår avreise mot Cap Verde først skjer 5. Eller 6. Nov. Får mannskap da som skal hjem igjen fra Cap Verde 16.11. Blir det noe samseiling på oss, eller har dere stukket lenge før det? 3.12 får vi mannskap på CP over Atlanteren. Lander på Boah Vista.

  Klem tIl alle fra Oda-båten

  • maria jo sier:

   Hei dere!
   Vi nyter dagene på øde strand på La Graciosa – virkelig et sted å ligge (for anker). Vi drar fra Lanzarote mellom 22. og 25. okt, mest sannsynlig direkte til Sal og blir på Sal og Boavista til rundt 15 nov, før vi drar vestover på øyene i retning Mindelo (som vi tenker akkurat nå…). Tenker avreise fra Mindelo og over Atlanteren blir rett før månedsskifte (mannskap kommer 26. nov og så lenge været er gunstig stikker vi nok ganske med en gang. Men ingenting er spikret og håper vi sees før det! Hva er deres planer for Kappn Verde?
   love fra Felice

   • Odabåten sier:

    Reiser 6.11 fra Puerto Rico Er på Sal fra 12-16 nov – deretter hva som helst, men må være på Boa Vista 3.12 – deretter krysser vi fra Mindelo. Oda Brumm savner lekekamerater!!

 • Per Nermo sier:

  Godt å høre at dere er helskinnet over den første smaken av Atlanter’n !

  Har Google Earth’et La Graciosa og oppdaget at dit er det 6 timers rutebåtreise fra Gran Canaria, der vi nå befinner oss, denne og kommende uke. Så det blir antakelig litt for langt for å treffes … selv om det sikkert går fly til Lancarote. Når kommer Gerd, forresten ? (Hils !)

  Når går ferden videre til Cap Verde ?

  Masse hilsener fra Minda, Ella, Ragna og Per

  PS: Thomas monterer ny Volvo Penta i M/B Felix i disse dager !

 • Nina sier:

  Dere er så kule!! Bra det funka etter 2 dager og at dere er en deilig positiv fin gjeng. Maria og Mikkel, det var skikkelig koselig å se dere i Oslo. Så lenge vi ser noen av dere i ny og ne føles ikke avstanden så stor. Alle sender kjærlighet og heier høylytt. Kyss fra Nina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Fire døgn på havet at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: