Blue water sailing!

18. november 2012 § 1 kommentar

Lanzarote – Cabo Verde (890 nautiske mil)

Da har vi satt ut i Atlanterhavet! Kanskje ikke skikkelig enda, men er ihvertfall på første etappe ned til Afrika og Cabo Verde. Båt og folk var veldig klare for å komme oss avgårde, med «nytt» mannskap om bord. Thomas, som er en av tre søsken vi kjøpte båten av og hans datter, Ivi på 5 år, skal være med oss i noen uker. Veldig hyggelig, også kan det jo være at han har noen triks og tjuvtriks vi kan lære, ettersom han har seilt Felice i årevis rundt jorda før. Og nå VAR vi skikkelig klare for opplevelser i mer eksotiske strøk enn Kanariøyene (ikke et vondt ord om disse øyene som vi jo ikke engang har besøkt skikkelig, vi kunne vært på La Graciosa i månedsvis…!)

 Billie, Ivi og Birk på fordekk

Vi har fulle dieseltanker (og kanner), alle stuerom og krinkler og kroker er stappet fullt med hermetikk, pasta, havregryn, rosiner, mel, longlife milk, juice og ALL annen langtidsholdbar mat som vi antagelig kommer til å trenge eller ville få lyst på etterhvert, når tilgjengeligheten av matvarer kniper. Trodde aldri jeg skulle kjøpe hermetisert brokkoli, spinat, pølser og kjøttdeig, eller frukt og bær på boks – og ihvertfall ikke at jeg skulle gi barna mine det…! Og jeg vil ikke vite hva næringsinnholdet i denne nedsylta maten er sammenlignet med ferske produkter (eller spirer, Pipen-gjengen…!). Har også bunkret opp med 1-liters kartonger med billig spansk vin (enklere kan det ikke bli: «vino tinto» og «vino verde») + selvfølgelig så fersk frukt, grønnsaker og annen ferskmat i nett og skap, så mye som vi tror vi klarer å fortære før det blir dårlig.

 Hvor skal vi…?

 Tilbake på Felice!

Værfiler (iGrib) er finlest. Dessverre viste de at den ellers så steady passatvinden ville være veldig svak ihvertfall i en ukes tid fremover og det var til og med meldt perioder helt uten vind… Vi konkluderte med at jo før vi kom oss avgårde, jo bedre. Taktikken var å kjøre på med motor de første par dagene, sånn at vi ville komme før stillebeltet og få god vind sydover siste halvdel av turen. Da ville vi ihvertfall slippe vindstilla hele veien. Våre venner på Supermolli har tolket gribfilene anderledes og blir på kanari i ihvertfall en uke, i påvente av litt mer vind. Vi får se hvem som velger best…

 Donald på sjørøvertokt…

Vi seilte fra Marina Rubicon på Lanzarote i stekende ettermidagssol og vinket hade! til Cassiopeia-gjengen på tankbrygga. Vi sees på Cabo Verde – seil trygt!
Rolig ettermiddag og kveld med fulle seil og sjøsyke unger (Billie og Mikkel er de eneste som klarer seg!)… Kveldsmat og te i cocpit etter barne-leggetid, og vi følger øya Fuerteventura på innsiden hele natten.

Første dag er litt som siste lange seilas, kidsa er uggene og slappe og vi voksne har ikke mest tiltakslyst vi heller… Enkel servering med kjeks, knekkebrød og oppskåret frukt/grønnsaker. Bortsett fra at Jo disket opp med egg&bacon til sen frokost da (det ble også dagens store måltid)!

 Uggen I

 Uggen II

Endelig har fiskeutstyret kommet frem og Thomas tester kroker mens vi andre venter og håper på tuna! Har blitt fortalt av en nederlender at han har lagt alle store kroker lengst inn i et skap i båten med stor lapp på: «skal ikke brukes!» Han fikk nemlig en litt for stor fisk på kroken som etter å ha røket linen siktet inn båten og «skulle ta dem» (han var faktisk redd for at den hadde tatt en jafs av datteren han på 1 år hvis han hadde fått den om bord…). Så vi fisker med moderate kroker foreløpig. Og det var en ivrig gjeng som dro opp en 2-kilos mahi mahi  (gullmakrell) dag to! Den snackset vi lettstekt med sitron på til kveldsmat, med pannekaker til dessert!

 Mahi mahi

 Pannekake-fest!

Dag tre er sjøsyken borte og kidsa leker og klatrer og krangler og maser og krever og… det hadde nesten vært digg om de var litt sjøsyke og apatiske innimellom – for litt ro…! Men det er deilig å se og føle at energien er tilbake og at alle sprudler av virkelyst! Matlysten tar seg opp også og vi har fått frem en jamon serrano som vi spikker av innimellom måltidene. Det er stor stemning med pannekakefest og Ivi er overlykkelig for at de finnes bringebærsyltetøy om bord (selv om det ikke smaker som det hjemme…)!

 Mikki er med!

 «Jeg gikk meg over sjø og land…!»

 Sendt på fordekk for å hyle fra seg…

Billie og Birk storkoser seg med Ivi og de har finkjemmet båten for leker og mulige klatrestativ – topp med lekekompis i forpiggen! Virker ikke som at de bryr seg noe særlig om å være på havet, uten landkjenning og løping. De er høyt og lavt og i full sving hele tiden. Også er det veldig stas med høytlesing innimellom.

Det er også en lykkelig gjeng som løper frem på fordekk for å se en delfinflokk som danser på baugen. Andre dyr noen av oss har sett er hai, hval og skilpadde (og Jo skryter av fantastisk morild på den mørkeste nattevakten).

 Hval!

Halvveis feires med bading i baljer på akterdekk, sang for full hals i cocpit og en øl etter leggetid. Yeah!!!

 Halvveis!

Det er kult å oppleve at det faktisk ER sånn at når vi alle bare får vent oss til sjøen og det å være om bord og underveis, så er det deilig å være på havet. Ihvertfall nå som vi har chaset down passatvinden og det er medvind og rolig sjø! Vi nyter å ha rolige dager og ingenting på land som stjeler oppmerksomheten vår. Her er det ikke noe annet å forholde seg til enn at vi skal være fornøyde om bord, at båten skal gå fremover (så fort og så behagelig som mulig) og at vi må spise noe innimellom. Det er ganske enkelt, og små og store liker det!

 Vask

Nettene deler vi i tre, sånn at vi tre voksne har en tre-timers vakt hver per natt. Det er sårt ettertraktet alenetid og vi har vi sjansen til å lese eller skrive (det er en grunn til at dette innlegget er så langt…), eller bare sitte å kikke utover med egne tanker uten at noen forstyrrer – og det er deilig og en nødvendighet når vi bor og lever så tett på hverandre. Sånn sett er de lengre havseilasene en lykke!

Vi må innrømme at vi etterhvert får blod på tann når det gjelder fiskingen ettersom vi ikke får noe mer napp enn den ene mahi mahi’en, og driter i hele ikke-fiske-med-for-stort-utstyr-rådet. Dermed går julegave-kroken til mama uti etter å ha fått lykke-kyss av alle ombord. Og vi velger å tro at det var en diiiger fisk som tok med seg hele greia ned i dypet, og ikke en for dårlig knute som gjorde at vi veldig kort tid etterpå måtte slenge ut en ny krok…!

Dag fem: nå begynner det å bli merkbart varmere både i luften og i vannet. Og uttrykket blue water sailing, som vi har lest om, gir plutselig mening: vannet er bare fantastisk blått og klart! Det blir badepause og alle fniser av de 27 gradene i sjøen der vi henger i tau etter båten midt på havet. I dag har det også vært brødbaking og vasking utvendig og innvendig i båten (og alle deltar)!

 Billie + Jo

Dag seks: i dag har vi hatt åpning av Ivi, Billie og Birks «Felice Hav-kafé». Vi kjøper nybakt eplekake og saft for selvlagde Felice-penger. På menyen har de også sang, slengkyss, knipsing, plystring, klemmer og kiling på ryggen!


Herlig ettermiddagsbad i 28 graders vann (temperaturen stiger stadig!), til og med Mikkel fikk seg en dukkert. Ellers hadde vi enda en mahi mahi på kroken i dag, men den falt av i all ståheien da vi skulle trekke den inn… Begynner å bli skikkelig keen på en tuna nå! Også er det masse flyvefisk og de flyr laaangt, veldig imponerende!

I kveld er det fullmåne, og Birk og Ivi fikk være oppe til det ble mørkt for å se. De vinket godnatt til stjernen Zita (hunden til mormor og morfar som ble avlivet for ikke så lenge siden…) før de krøp til køys. Dyner begynner å bli litt too much på nettene nå, så det spørs om ikke de må av båten på Cape Verde… Thomas er tydelig på at vi absolutt burde skaffe oss noen små vifter også, «for det BLIR varmt!»

Mikkel er forresten blitt en superkrabat! For et par uker siden begynte han å krabbe, sette seg opp selv, og nå reiser han seg opp etter ting selv. Det er selvfølgelig litt risky om bord i båt, som alltid er i bevegelse, så det er mye tryning om dagen… I tillegg spiser han ikke pupp på nettene lenger, så mama har fått tilbake nettene (yesss!). Han er fortsatt en glad kis, men som trenger å lures litt igang med måltidene. Virker som han nyter liv og røre rundt seg med masse oppmerksomhet fra alle hele tiden, med gode time outs på dagtid i vogn ved masten.

Vinden ser vi ikke så mye til… Kjipt, men vi går for seiling med en gang det er en mulighet for at båten går i riktig retning mot målet under seil…!
And to Supermolli: your interpretation of the grib files was better than ours, but we hope to see you soon in Cabo Verde!

Litt fiksing blir det også tid til underveis; tauspleising, opprydning i leker (altfor mye, så noe blir gitt bort på Cape Verdes), nye høytalerdeksler i cocpit og full vask i båten – bra jobba!

 Vindstille = dieselbehov

Etter snart syv dager på havet begynner vi å glede oss til å se land der fremme. Vi kan faktisk lukte det allerede, litt over 90 nautiske mil fra land, det er et eller annet som lukter annet enn sjø og salt og fuktig havluft, kanskje krydder? Blir spennende å komme i land i nytt land!

 En stjerne for hver av de ti øyene på Cabo Verde

 Heiser Cabo Verde gjesteflagg

Thomas og Jo tar båten siste natten, for Maria føler på en influensa som sniker seg på, og vi er i havn i Palmeira på øya Sal ved fire-tiden på natten. Løitens akevitt i cocpit og skål for godt gjennomført rolig og flott seilas.

Våknet opp noen timer etter i AFRIKA. Ganske mye mer rock&roll enn vi er vant til . En båtlengde bak oss lå en stor fiskebåt velta på siden, ett umerket vrak på 1,8 m dyp litt bortenfor, fiskebåten Capitano Carlos hvis bøye vi lå litt for nær brydde seg ikke om de klinka litt borti oss og det gjorde nemlig flere av de andre båtene på anker litt bortenfor. Så vi flytta oss litt nærmere den velta båten og synest det hele var herlig eksotisk og spennende!

 Sjekk 70-fots fiskebåt i bakgrunnen…

Og varmen.. Area Tropico, 40 grader i skyggen og 30,2 i vannet. Vi lurte nemlig på om det ville tippe tredve innen vi kom frem og det gjorde det. Men den samtidige vindstilla gjør sitt til at det blir ganske uutholdelig overalt unntatt i skyggen eller i vannet.

På Sal blir det innsjekk her i landet, de er strengere på inn- og utsjekking her enn det vi har opplevd til nå. Så best å være streit på det hvis vi vil unngå heftige bøter. Sal er en av tre øyer besøkende båter kan og skal sjekke inn på, de to andre er Santiago og Sao Vicente. Så får vi se hvor vi vil bade og nyte dagene frem til Susann og Jack (3 1/2), som er resten av Lien-familien, kommer (og da skal vi fortsatt selvfølgelig nyte dagene på øyene her)!

 Geografi…?

Bon dia Palmeiro! Spennende og fett å komme inn til den lille fiskebrygga med jolla, der lokale i alle aldre renset og fileterte alt fra småfisk til to store haier! Mye smil og masse vennlige folk, men vi fikk beskjed av en kompis å ikke å la vester eller årer ligge i jolla fordi det blir borte (selv om låst fast…). God stemning på brygga, der smågutter hoppet i vannet i trusa mellom fiskerensing og skarpe kniver. Bitteliten by med masse farger på fasadene. Da vi skulle sjekke inn hos politiet fikk vi beskjed om at de måtte sende passene til «immigration» på flyplassen og at vi kunne hente dem dagen etter. Ikke så keen på å gi fra oss passene (selv om det sikkert hadde gått bra), så vi hoppet i stedenfor i en aeroporto-taxi og ordnet opp med «immigration» selv. Veldig greit.

 Brygga som møtte oss i Palmeira

 Med alle typer fangst, også HAI!

Etter å ha fått stempler på lovlig opphold i landet og her på øya, fikk vi oss en øl i kneipa på brygga og herlig overblikk over livet i havna. Så rodde vi ut i Felice for å gå videre, skal prøve å finne en litt mer badevennlig havn sørover på øya.

 Øl på brygga!

 Gatelangs i Palmeira

§ One Response to Blue water sailing!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Blue water sailing! at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: