Elsk og hat over Atlanteren

23. desember 2012 § 17 kommentarer

Lykke! Nå løper vi nesten nakne på de caribiske øyer (etter 15,5 døgn på havet)!

m_P1090518

Vi har gledet oss til å komme frem – både til å komme til hvite strender, palmer og turkist pisslunka vann, men like mye til å være ferdig med en SÅ lang seilas… For det er ingen som kan si noe annet enn at å krysse et verdenshav med tre barn under fem år er tøft, slitsomt og til tider to much… Selvfølgelig i tillegg til alle opplevelser med delfiner, solopp- og nedganger, stjernehimmel, morild, havbading og fine og morsomme studer i cockpit med hele gjengen.

Et par dager ut etter at vi seilte fra Mindelo på Cabo Verde slo det gode passatvind-været over til litt mer strevsomme forhold med grov, rotete sjø, kuling og regnbyger – heldigvis hadde vi været med oss, så vi gjorde god fart, men det var noen dager med hvite knoker etter å holde oss selv og kidsa fast. Det morsomme (nå litt i etterkant) er at barna ikke bryr seg så mye om livet på skrått, som det vi voksne gjør. Maria for eksempel, lot seg lett erte av bølgenes kaosdans («jeg blir hissig av disse bølgene!»), mens Billie og Birk tar det kun som ekstra utfordring i klatremanøvrene de gjør, og Mikkel får en utrolig balanse der kan henger i roret i først 20 grader krenging til styrbord så 20 grader til babord…

Det ER litt ekstra når det ikke bare er seg selv man må holde fast, men at vi i tillegg skal ta hånd om de tre upåvirkete kidsa under disse forholdene. De må for eksempel følges og hjelpes på do, og en 4-åring og en 2-åring tenker ikke på at de må holde på tallerken sin (og ALT annet) så ikke det havner i dørken i bølgene (og selv om vi voksne tenker på det, er det ikke bare barnas middagstallerkener som har fløyet rundt i cocpit, men vi har hatt flere retter som alle har fått en mellomlanding i dørken i byssa før det ble servert… ( og jeg skal love deg at 3-sekunders regelen gjelder her om bord)!

Heldigvis våknet vi til sol, varme og stille vann en morgen og stemningen steg om bord- da feiret vi halvveis med  kinderegg og champis – og alle smilte igjen! Toppstemning hele dagen med bading midt på havet (5000 meters dyp) for alle mann!

Vi har opplevd at dagene går veldig i ett på en så lang havkryssing, og jeg tror vi fant en slags flow (kun avbrutt av tilløp til frustrasjon over «aldri» å rekke å sette seg ned og nyte, eller over ufrivillig balanseproblemer takket være sjøen…). Det er frokost til soloppgang i cocpit, morgenkaffe, lek, brødbaking, oppvask, småfiksing på båten, «skole», lunsj, formiddagskaffe, oppvask, bading, juleverksted, middag, ettermiddagskaffe, oppvask, sang, NRKs «Jul i svingen»-julekalender, kveldsmat, legging, voksentid (!), kveldsvakt, nattevakt…

Alt tilsier at barna trives om bord, Mikkel er happy for å ha alle i nærheten hele tiden, Billie pusler og leker for seg selv eller herjer med storebror eller prater hull i hodet på oss, og Birk er litt overalt, han leker med eller terger lillesøster, er intenst opptatt med en eller annen fantasilek med biler, tøyser med Mikkel, maser på oss eller er inne i Donalds verden. De er stort sett blide og morsomme, men det er også en prøvelse å være sammen alle sammen hele tiden…! Billie fant roen veldig på turen over, og når det gjelder Mikkel fungerte det fint første halvdel, helt tannfrembrudd begynte å plage han og det ble mye sutring og han sluttet å spise… Birk synes nok det var litt kjedelig til tider, og plaging av lillesøster ble fort et tidsfordriv, noe som endte i en del konflikter med mama… Men heldigvis er ikke smil og sjarme langt unna!

Selv om vi stort sett ser det samme dagen lang, så er det mye rart å se på sjøen. Vi er blitt godt kjent med flyvefisken underveis. Billie og Birk har daglige morgenturer på dekk for å se om det er noen stakkarer som endte ditt liv der. En ganske stor en (15-20 cm) traff Erik på nattevakt midt i ansiktet, et sjokkmøte for begge parter! Ellers er det delfiner som danser på baugen. Siste kvelden hadde vi besøk av tre svære spekkhoggere som fulgte oss. De kom opp rett ved siden av båten og surfet inni de stere bølgene som kom bakfra -et syn!

Og vi følger så klart den tradisjonelle førjulstiden med julekalender (mest aktiviteter og litt gaver), julevarksted med laging av gaver, nisser og juletrepynt, St. Lucia-feiring, tenning av adventsstske, nissegrøt, også øver vi på julesanger!

Og vi har selvfølgelig mange ganger i løpet av, og i dagene etter overfarten stilt oss spørsmålene: «hva i h… er det vi driver med?», «vil vi mer av dette?», «hvorfor reiste vi fra oppvaskmaskin, vaskemaskin, barnehage og et kaldt og tørt soverom?»

Svarene ligger nok i det som venter oss på andre siden av en sånn seilas. Er opplevelsene som venter på den andre siden oss verdt en havkryssing? Vi får se…

m_P1090007 før avreise i Mindelo

m_P1090004 vanvittig oppmøte på brygga for å vinke oss avgårde

m_P1090145 endelig atlanterhavet for Erik

m_P1090084 flyvefisk

m_P1090052 fet ammestilling…

m_P1090113 digg seiling

m_P1090273 juleverksted i kuling

m_P1090206 spinnaker crew!

m_P1090161 vask og lek i ett

m_P1090191 elsk (og hat…)

m_P1090581 deiligste rormann i verden

m_P1090364 svart senker natten seg…

m_P1090467 hårdag I

m_P1090457 hårdag II

m_P1090451 kule jenter

m_P1090499 bad på havet!

m_P1090539 kake fra havet, ikke lett å få stekt jevnt (selv med slingreovn…)

m_P1090383 halvveis-champis – yesss!

m_P1090667 snart inne!!!

m_P1090689 kuleste baby på havet

m_P1090694 velfortjent ankerdram (selm om klokka er 07.00…)!

m_P1090745 og velfortjent løping i det friii!

 

§ 17 Responses to Elsk og hat over Atlanteren

 • erik sier:

  Sykt Sjalur i geitostlandet..
  Takk for bidraget til hverdagsflukt. Det ser ut som dere skaper de beste minnene.

  Dere imponerer, ha en magisk reise 😉

 • happy new year 2013 for the sailors family

 • Gustav Dietrichson sier:

  Hei Per!
  Du har jo bare så rett, så rett! Men du overså kanskje at knop i timen var satt i anførselstegn? Det finnes faktisk noen – i hovedsak landkrabber – som, i uvitenhet bruker dette uttrykk (knop i timen)… Men som selvsagt er helt på jordet! Jeg falt altså for fristelsen, og brukte det, denne gang.
  Noen sier jo også «knåpp» og mener knop (utt: k-n-o-p)… Og noen sier «draft» og mener sjøkart. Og noen sier «kjølevannet» og mener kjølvannet…
  Riktig Godt nytt år til alle – ombord og på/i land!
  Gustav

 • Per Nermo sier:

  Gustav, da ! ‘Knop i timen’ er aksellerasjon, ikke hastighet !

 • Gustav Dietrichson sier:

  Hei! Flott innsats av et flott mannskap! Fint at dere alle klarte brasene – og å holde dere fast når skuta slingret som verst! Godt også å vite at FELICE står distansen – såvel mht sjødyktighet som med «knop i timen»!
  Birk: Gratulerer med svømmeknappen!
  Stolt&Glad – Morfar, Far og Svigerfar

 • onkel inge sier:

  Kjempefin reiseskildring fra dere, det fine med oss menesker er at det vonde og vanskelige legger vi fort bak oss, så er det bare det positive igjen. Det ser ut som dere taklet dette meget bra.
  God jul og et riktig godt nytt år fra oss i Alvdal.

 • Pia Merkesdal sier:

  Fantastisk!! Utrolig gøy å lese om dere på turen deres.

  God jul og godt nyttår fra Pia m/fam

 • Camilla & Marius sier:

  Gratulerer med overfarten! Vi sees om noen dager! 🙂 god jul!

 • Nina fra Skåtøy sier:

  Godt å vite dere er trygt over. Har tenkt på dere. På Skåtøy har det snødd bortover og vi må ut å måke. God jul!

 • Per Nermo sier:

  Atlanter’n var tydeligvis a piece of cake. Da gjenstår jo bare Stillehavet …. !

  God Jul til dere alle !

 • ane sier:

  Herlig lesning Maria! Grattis med hav kryssingen. Digger gutsingen deres etter annerledes opplevelser og erfaringer. Ønsker dere en god jul og et enda mer opplevelsesrikt 2013! Godklem til hele gjengen

 • Pipenhus sier:

  Å fy faen…Det er sjuuuukt!!!!(: Helt rått! Så glad for dere!!!Det er helt drøyt det dere holder på med… det er helt sikkert! Blir så glad av å tenke på dere…Sukk…
  Her senker julefreden seg.. Har vasket over gulvet, pakker inn litt gaver, jekket oss en pils, kidsa sover (foreløpig) og RAMPEN ER FERDIG!! Hurra! Torra har fått seg 40 min i låven, og klarer å grinde! Nå er det bare å sette inn støtet så jeg fixer roknrolltofakie før jeg er 38!! Mucho amor y feliz navidad fra Pipenhus

 • Tor Kristian sier:

  Godt å se dere vel i havn!
  Virker jo ikke som dere lider…
  Ønsker dere en deilig jul og et enda bedre nytt år!!!
  Og så må vi ikke glemme bursdagsgutten Mr. Kepa!!
  Beste hilsner fra alle oss!!
  Tor Kristian

 • elisaqvam sier:

  Hei, så fantastisk gjort av dere. Håper dere får slappet litt av og at dere får en flott julefeiring. Henrik hilser til Birk. 🙂 hilsen oss på Torshov, Henrik, Elisabet og Odd Henrik.

 • Lise Brustad sier:

  GRATULERER MED VEL OVERSTÅTT OG GOD JUL FRA EN ANNEN VERDEN!!!!

 • Kari røhrl sier:

  Hærlig hærlig, gratulerer!!! Godt å høre at dere har kommet dere godt og sikkert over Atlanteren;) Ønsker dere alle en vakker, deilig og anneledes julefeiring med sol på kinnet!
  I Oslo er det «Skomaker Andersen» snø, noen minusgrader og vakkert vinterlandskap:) Maximilian og Alexander hilser så mye til dere, spenningen før den store dagen er stor! Stor klem Alexander, Maximilian, Kari og Stephan;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Elsk og hat over Atlanteren at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: