Reisevaksiner

5. april 2013 § Legg igjen en kommentar

Det ble noen turer til Reiseklinikken i Oslo før avreise, og Mikkel har fortsatt vaksiner i kjøleskapet om bord som skal tas underveis.

Alle fem har tatt de vaksinene som er anbefalt for antatte seilingsområder. Disse er: Hepatitt A+B, Typhoid fever, Diphteria-Tetanus-Pertussis-Polio og Yellow fever (Stamaril).
I flere tilfeller trenger man å få satt flere doser, så vi startet vaksinasjonen et halvt år før avreise for å bli ferdig.

Vaksinering av baby (og ved gravid+amming)

For Mikkel ble det litt spesielt fordi han bare var seks uker da vi dro, ettersom han ikke fikk tatt alle vaksinene før avreise. Derfor har vi fått satt en del vaksiner på han underveis og det har fungert fint. Normalt starter den ordinære vaksinasjonen (WHO’s vaksinasjonsprogram) når barnet er tre måneder (i Norge). Vi var i kontakt med helsesøster ved helsestasjonen vår før Mikkel ble født og laget et eget opplegg for han, som selvfølgelig er forsvarlig innenfor medisinske rammer. Han har fått følgende: Hepatitt B (første dose da han var en uke, andre dose da han var seks uker og tredje dose da han var rundt ni måneder),DTP-polio + Hib (første dose: seks uker, andre dose: rundt ti uker, tredje dose: rundt fire måneder. Han vil få en fjerde dose når han er halvannet, ettersom han begynte vaksineringen så tidlig), MMR (rundt ti måneder og ny dose settes ved 15 måneder), Yellow fever (13 måneder).

En del av vaksinene har han fått underveis. Hjemme blir vi jo kalt inn til når barna skal vaksineres og trenger ikke tenke på annet enn å møte opp på helsestasjonen. Når man drar på tur må man påta seg dette ansvaret og holde orden på datoer og vaksiner. Før vi dro laget vi, i samråd med helsesøster og Reiseklinikken, en oversikt over hvilke vaksiner Mikkel skulle ta med datoer. Denne har vi fulgt nøye og på den måten har vi hele tiden oversikt over vaksine-status for Mikkel. Det gjenstår faktisk fortsatt noen vaksiner som han skal ta før vi er ferdige.

For å slippe å være avhengige av tilgang på vaksiner underveis, kjøpte vi med oss de fleste vaksinene hjemmefra og har oppbevart dem i kjøleskapet i båten. Det har vært enkelt for oss, for da kan hvem som helst (av kvalifisert helsepersonell) sette vaksinen når tiden er inne, og vi har sluppet å involvere det lokale helsesystemet bare for å få satt en vaksine. … Enkelt og raskt! Vi prøvde å få satt gulfebervaksinen på Mikkel i Colombia. Det kostet Mikkel og mama to dager med grundig innføring i det colombianske helsesystemet… Det var løping inn og ut og frem og tilbake mellom flere sykehus, legekontoret, helsestasjoner og helseadministrasjonskontorer (med taxiturer MED vogn imellom!). Da jeg endelig trodde vi var kommet på riktig sted, som jeg antar var en lokal helsestasjon, og helsesøsteren skulle til å sette vaksinen, spurte hun om alderen til Mikkel… Og da hun fikk vite at han ikke var fylt ett år enda, så nektet hun å sette gulfebervaksinen (og det hjalp ikke å prøve i forklare på dårlig spansk at i Norge settes den fra 9 måneders alder…). Lost case! (Men nå er den satt!)

Ettersom Maria var gravid frem til seks uker før avreise, måtte jeg vente med resievaksinasjon. Jeg har en del av vaksinene fra før av, så det var ikke noe problem. Enkelte vaksiner, som Yellow fever, gis heller ikke ved amming, så denne fikk jeg satt underveis, etter at Mikkel var blitt 9 måneder. Ikke noe problem, bare å ha oversikten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Reisevaksiner at "S/Y Felice".

meta

%d bloggere liker dette: